Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Uri Geller, ο μόνος αληθινός μάγος του 21ου αιώνα.

Left: Uri Geller, Right: James RandiΤο ότι πολλοί πρώην μεγάλοι καλλιτέχνες, πρώην μεγάλοι ηθοποιοί, πρώην μεγάλοι αθλητές κτλ έρχονται να κολλήσουν τα τελευταία τους ένσημα στην Ελλάδα είναι κάτι γνωστό σε όλους. Όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθε και η στιγμή για τον κορυφαίο μένταλιστ των τελευταίων τριάντα χρόνων, Uri Geller, να εγκατάσταθεί στο τελευταίο καταφύγιο που του είχε απομείνει, την Ελλάδα, ή αλλιώς το μέρος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει τα τελευταία 40 χρόνια. Ο κύριος Geller είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος δια χειρός Χαρδαβέλλα με την "συγκλονιστική" εμφάνιση του στην εκπομπή του δεύτερου πριν από κάποια χρόνια. Ρολόγια είχαν πάρει μπροστά, κουτάλια είχαν λυγίσει, σπόροι είχαν βλαστήσει σε ένα show που ήδη από τη δεκαετία του '70 στις ΗΠΑ και σε πάμπολλες άλλες χώρες ήταν ήδη κάτι το παρωχημένο και που στην μπουζουκελλάδα οι λαϊκές μάζες ανακάλυψαν ως κάτι το εξόχως ενδιαφέρον και πρωτοποριακό.



Ο Geller είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος hustler του 21ου αιώνα και ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΜΑΓΟΣ, που έχει κατανοήσει σε βάθος το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας που στατιστικά υπερτερεί έστω και της στοιχειώδους λογικής. Η κυριαρχία του Geller στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό μέσω του γνωστού πρόσφατου show του, μου διέλυσε κάθε ελπίδα που είχα για κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τόπο. Είναι η απόλυτη ήττα της απλής λογικής και ο θρίαμβος του παραλόγου, σε μία χώρα που αν μη τι άλλο, ακόμα και στο πιο απομονωμένο χωριό, μπορεί κάποιος μέσω του διαδικτύου μέσα σε 5 λεπτά να μάθει τι εστί Geller και τι ξεφτύλισμα-ξεσκέπασμα έχει φάει από τη δεκαετία του '70 στην Αμερική, από τον φοβερό και τρομερό James Randi καθώς και μια σειρά άλλων ανθρώπων. Κι ενώ στην Αμερική, τα "μαγικά τρικ" έχουν φτάσει σε άλλα επίπεδα κυρίως λόγω του πρωτοποριακού street magic των Criss Angel και Dave Blaine, στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε τον διάδοχο του μοναδικού "μάγου" στην ιστορία της "μαγείας" που ξέρει μόνο 6 κόλπα, με το 6ο του και πιο ισχυρό να είναι ότι μπορεί να ξανασερβίρει τα 5 πρώτα, ξαναζεσταμμένα σε ένα απαίδευτο κοινό και να το κάνει να παραληρεί! Μάλλον όμως απαιτώ πολλά από έναν κόσμο που έτσι κι αλλιώς έχει μάθει να εκλέγει στη σύγχρονη ιστορία του, τους ίδιους 3-4 πολιτικούς αρχηγούς (ίδια ονόματα - άλλα πρόσωπα), να γελάει με τα ίδια αστεία και να μαθαίνει τα μαντάτα με καθυστέρηση.

Μου θυμίζει έντονα το ανέκδοτο, όπου δύο φίλοι σε ένα κιν/φο εντοπίζουν έναν καραφλό θεατή και ο ένας βάζει στοίχημα με τον άλλο ότι μπορεί να του δώσει σφαλιάρα και μετά να την βγάλει καθαρή. Το καταφέρνει λοιπόν και μάλιστα εις διπλούν προφασιζόμενος κάθε φορά ότι του θυμίζει έναν γνωστό του. Εξοργισμένος ο φαλακρός θεατής "επαναστατεί" και πάει να κάτσει σε άλλη θέση για να μην αρπάξει και τρίτη σφαλιάρα. Τότε οι δύο φίλοι ξαναβάζουν στοίχημα κι ο πονηρός της παρέας, ξαναρίχνει σφαλιάρα στο φαλακρό θεατή, λέγοντας του, "Μα καλά ρε φίλε, εδώ κάθεσαι τόση ώρα κι έχω ταράξει στη σφαλιάρα έναν άλλο πιο κάτω...?". Θεατές λοιπόν στο ίδιο έργο και καρπαζοεισπράκτορες του κάθε επίδοξου πλακατζή επιτήδειου Geller, ας αλλάξουμε πλευρό κι ας συνεχίσουμε τον μεταπολιτευτικό ύπνο μας. Έτσι κι αλλιώς ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός θα παίρνουν το πρωτάθλημα, οπότε θα είμαστε όλοι χαρούμενοι.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φαινόμενο Uri Geller δεν είναι μοναδικό για την Ελλάδα, δυστυχώς! Ως τόπος-καταφύγιο κάθε πικραμένου αποτυχημένου στο χώρο του μας έχει επιδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το τηλεοπτικό-στην προκειμένη περίπτωση-κοινό, είναι έτοιμο να αγκαλιάσει κάθε Geller,όπως έκανε στο παρελθόν με έναν αντίστοιχο, αν και πιο ανώδυνο,Stefano Sartini ως πρωτοποριακό σκηνοθέτη υπερθεάματος!
    Όπως αποδώσαμε τον τίτλο της "εθνικής παρουσιάστριας" στην Ρούλα Κορομηλά όταν εκείνη αντέγραφε την ήδη καταξιωμένη και ξεπερασμένη στο χώρο της Rafaella Cara,μέσω του τότε συζύγου της Sartini,έτσι και τώρα, ενώ η Ελλάδα έχει να επιδείξει φρέσκες ιδέες και μυαλά σε κάθε τομέα, τους θάβει στο όνομα κάποιων τσαρλατάνων που κατάφερναν νούμερα τηλεθέασης κάποιες δεκαετίες πριν στο εξωτερικό..Να δικαιολογήσουμε λέγοντας ότι το internet άργησε να μας βρει σε τούτη τη χώρα όπου όλα καθυστερημένα φαντάζουν ή να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος έχει παραιτηθεί τόσο πολύ που αρκείται σε τέτοια τετριμμένα θεάματα; Ό,τι και να ισχύει απ'τα δύο είναι θλιβερό! Βιώνουμε μια καθημερινότητα όπου ο κόσμος κράζει τη στασιμότητά της και την επαναλιψημότητά της, όπου όλοι διψούν για την πρωτοπορία και συνάμα σαν ταγμένα προβατάκια μην θέλοντας να χάσουν τη βολή τους και να βάλουν το νιονιό τους να δουλέψει παραπάνω δέχονται μια απ'τα ίδια γιατί στην τελική δεν έχουν να χάσουν ό,τι ούτως ή άλλως είναι χαμένο! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Criss Angel ως ένα από τα άπειρα παραδείγματα Έλληνα που καθιερώθηκαν στο εξωτερικό φυσικά και δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή την επιστροφή ή αναζήτηση καριέρας στην πατρίδα τους! Εδώ κάθε Αngel παίζει και να αφοριζόταν από την εκκλησία! Ο σημερινός Ελληνάρας έχει μπερδέψει το τι πρέπει να αναζητά από την πραγματικότητα και τι απ'την ψυχαγωγία! Τα πάντα έχουν γίνει ένα και αποζητά το ένα μεγάλο θαύμα από πολιτικούς και ψυχαγωγούς...και διψά για να το δει live να συμβαίνει μπροστά του...η ****κία είναι πως οι τσαρλατάνοι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τα θέλω του(παρόλο που ο ελληνάρας συνεχίζει να τους υποστηρίζει)...ο τσαρλατάνος ψυχαγωγός που δηλώνει mentalist ναι! Δεν έχει σημασία πώς και τι! Αυτοί τουλάχιστον τηρούν τις υποσχέσεις τους...Και έτσι μετά το σαββατόβραδο ο ελληνάρας ξεδιψά προσωρινά κάνοντας το ρολογάκι του να δουλέψει..την πατάτα του ν'ανθίσει και το μυαλούδι του (που μέχρι εκεί φτάνει) ν'αδειάσει από τις σκοτούρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή